Kerimaassa syntyi upeita puutaideteoksia, kun helmikuun viimeiselle viikolla laulatettiin moottorisahoja yhdentoista moottorisahaveistäjän voimin. Kalevala-aiheinen moottorisahaveistokilpailu oli erittäin kovatasoinen ja upeita taideteoksia onkin ahkeraan käyty ihailemassa. Kalevala teemaiset veistokset tullaan loppukeväästä sijoittamaan Retrettiin Punkaharjulle. Tällä hetkellä valmiit veistokset sijaitsevat Kerimaassa. 

Tuomaristo tutustui veistosten valmistumiseen kilpailuviikon perjantaina ja lauantaina. Valmiisiin teoksiin tuomarit tutustuivat kilpailun päätyttyä heti sunnuntaina sekä maanantaina. Tuomaristoon kuuluivat puheenjohtaja Sinikka Mäkelä, joka edusti tuomaristossa niin Kerimaan Lomakeskusta kuin myös Retrettiä, Suomen Metsämuseon toimitusjohtaja Niina Uronen sekä Enonkosken kunnaninsinööri Keijo Kemppinen. Tuomariston valitseman voittajakolmikon lisäksi järjestettiin yleisöäänestys. 

Tuomarit totesivat veistosten olevan korkeatasoisia sekä kilpailun mukaisesti Kalevala-aiheisia. Vaikeasta tehtävästä huolimatta tuomarit olivat päätöksistään yksimielisiä. Voittajakolmikon lisäksi tuomarit halusivat jakaa kaksi kunniamainintaa. 

Veistäjät & teokset

Jani Grönlund, Kullervon kirous
Timo Peiponen, Väinämöinen kalassa
Juha Käkelä, Kuutar, kotka & Väinämöinen
Tarmo Kovanen, Tuoni ja hulmuava viitta
Timo Teittinen, Väinämöinen & hauen leukaluukannel
Leo Laakko, Kokkolintu, Ukko ylijumala & huuhkaja
August Eskelinen, Iku-Turso
Leo Löppönen, Ilmarisen kosiomatka
Oleg Tihonov, Vaskimies
Aimo Laitinen, Lemminkäinen kosii Pohjan neitoa & Kyllikki
Kari Viinikangas, Pohjanneito

Viralliset tulokset 

Sija 3.
Veistäjä: Juha Käkelä, teokset  Väinämöinen, kotka & Kuutar.
Tuomariston kommentit: Kuutar ilmeikäs, ryhmän kokonaisuus.
Palkinto: 300 €

Juha Käkelä – Väinämöinen, kotka & Kuutar

Sija 2.
Veistäjä: August Eskelinen teos Iku-Turso.
Tuomariston kommentit : Kookas, huomiota herättävä.
Palkinto: 500 €.

August Eskelinen – Iku-Turso

Voittaja teos, Sija 1.
Veistäjä: Kari Viinikangas teos Pohjanneito.
Tuomariston kommentit: pysäyttävä ja näyttävä.
Palkinto: 1000 €.

Kari Viinikangas- Pohjanneito

Tuomariston kunniamaininnat:

Jani Grönlundin teos Kullervon kirous
Tuomariston kommentit: Kirous on saatu vangittua teokseen.

Tarmo Kovasen teos Tuoni ja hulmuava viitta
Tuomariston kommentit: Erilainen toteutus.

Yleisöäänestys 

Yleisöääniä kertyi äänestys ajassa 722 ääntä ja kaikki teokset saivat ääniä. Yleisön suosikeiksi nousivat kuitenkin kaksi teosta Jani Grönlundin Kullervon kirous sekä Tarmo Kovasen teos Tuoni ja hulmuava viitta. Äänestyksessä oltiin välillä tasapisteissä ja johtopaikka vaihtui päivittäin. Lopullisen voiton vei alle kymmenen pisteen erolla Jani Grönlundin teos Kullervon kirous. Ääniä Grönlundin teokselle kertyi 179. Toiseksi tulleen Tarmo Kovasen teos Tuoni ja hulmuava viitta keräsi 169 ääntä.

Palkinnoksi yleisöäänestyksen voitosta sekä tuomariston kunniamaininnasta Jani Grönlund saa viikonloppu majoituksen valitsemassaan Kerimaan Lomakeskuksen mökissä. Palkitsemme myös Tarmo Kovasen tuomariston kunniamaininnasta viikonloppumajoituksella Kerimaan saunallisessa luhtihotellihuoneistossa.

Suuret kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille ja oikein paljon onnea voittajille!
Kiitokset myös tuomaristolle sekä yhteistyökumppaneillemme!

Kiitos Lusto Suomen Metsämuseo, Punkaharjun Metsäpalvelu Oy LKVKalliorakennus Oy, Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy, Saimaan Taideluola Retretti sekä Puikkari Oy. 

Kilpailun järjestivät Kerimaan Lomakeskus Oy, Tuunaansaaren Luola Oy sekä Art Up Kulttuuriyhdistys ry.

Innostuitko veistämisestä? Kerimaassa järjestetään toukokuussa moottorisahaveistokurssi. Lue lisää kurssista täältä.